BAB 1
(PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN)
1.1.1 Pengertian makanan bekal.
- Makanan yang dimasak atau dibungkus atau dipek dengan bekas yang sesuai.
- Tujuannya adalah untuk dimakan di tempat lain.
- Contoh makanan:
- nasi goreng
- nasi lemak
- bihun goreng
- sandwich
- kuih-muih tempatan dll.
- Kelebihan membawa makanan bekal:
- Menjimatkan belanja
- Makanan bekal lebih terjamin dari segi keimbangan nutrien dan kebersihannya
- Tidak membazir masa untuk membeli makanan.
- Mengeratkan hubungan persahababatan dan kekeluargaan jika makanan bekal dikongsi bersama.
1.1.2 Faktor penting dalam memilih bekas untuk membungkus makanan.
- Tidak mudah pecah:supaya makanan tidak mudah tumpah atau terkeluar.
- Ringan:supaya makanan mudah diangkat dan dibawa ke tempat yang dituju.
- Sentiasa kering:supaya makanan tidak mudah basi.
- Tahan haba:supaya makanan masih panas apabila dihidangkan.
a)mangkuk tetingkat.
~menyimpan makanan dan mengelakkannya daripada tumpah.
c)polisterina.
~membungkus makanan yang tidak berkuah.
~membungkus makanan yang tidak berkuah.
~menambah aroma pada makanan bekal.
e)termos
~menyimpan makanan secara sejuk atau panas.
f)kertas lilin
~membungkus makanan kering.
No comments:
Post a Comment