- Khasiat Seimbang - mengandungi khasiat yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh
- Mudah Dibawa - makanan yang ringkas supaya makanan tidak mudah tumpah
- Tahan Lama - tidak udah basi untuk jangka masa yang lama
- Mudah Disediakan - mudah disediakan untuk menjimatkan masa
- Kuantiti Makanan - membuat makanan bergantung pada bilangan orang yang makan supaya tidak membazir
- Kesesuaian Menu - pilih menu yang bersesuaian denagn umur, tahap kesihatan ,dan tempat yang di tuju .
1.1.4(Menyediakan rancangan kerja makanan bekal).
- Memilih menu
- Menyediakan kertas pilihan masakan,ramuan dan peralatan.
- Mengira kos
- Menyediakan susunan kerja
1.1.5(Menyediakan,memasak,dan pengiraan makanan bekal).Perancangan kerja amali.
- Makaroni goreng
- Kek permaisuri
- Sandwich lapis tuna
- Jus oren
- Air kopi-O
1.1.6(Membungkus makanan).
Tujuan membungkus makanan adalah supaya makanan bekal tersebut mudah dibawa,sementara bentuk serta baunya dapat dikekalkan.
- Antara bahan yang sering digunakan untuk membungkus makanan termasuklah kertas lilin,plastik pembungkus,pembalut polisterina dan daun pisang.
1.1.7(Memilih dan merancang menu hidangan untuk makan tengahari dan makan malam.
- Hidangan untuk makan tengah hari dan hidangan makan malam merupakan sajian utama.
- Hidangan untuk makan malam disediakan lebih teliti kerana semua anggota keluarga dapat berkumpul dan makan bersama-sama.
No comments:
Post a Comment