Monday, 4 April 2016

    1.1.3(faktor utama merancang menu makanan bekal).

  •  Khasiat Seimbang - mengandungi khasiat yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh 
  • Mudah Dibawa - makanan yang ringkas supaya makanan tidak mudah tumpah 
  •  Tahan Lama - tidak udah basi untuk jangka masa yang lama 
  • Mudah Disediakan - mudah disediakan untuk menjimatkan masa 
  • Kuantiti Makanan - membuat makanan bergantung pada bilangan orang yang makan supaya tidak membazir 
  • Kesesuaian Menu - pilih menu yang bersesuaian denagn umur, tahap kesihatan ,dan tempat yang di tuju .

   1.1.4(Menyediakan rancangan kerja makanan bekal).

  • Memilih menu
  • Menyediakan kertas pilihan masakan,ramuan dan peralatan.
  • Mengira kos
  • Menyediakan susunan kerja

   1.1.5(Menyediakan,memasak,dan pengiraan makanan                 bekal).
     Perancangan kerja amali.

  • Makaroni goreng 
  • Kek permaisuri
  • Sandwich lapis tuna
  • Jus oren 
  • Air kopi-O 
   1.1.6(Membungkus makanan).

    Tujuan membungkus makanan adalah supaya makanan bekal tersebut mudah    dibawa,sementara bentuk serta baunya dapat dikekalkan.

  • Antara bahan yang sering digunakan untuk membungkus makanan termasuklah kertas lilin,plastik pembungkus,pembalut polisterina dan daun pisang.


1.1.7(Memilih dan merancang menu hidangan untuk makan tengahari dan makan malam.
  • Hidangan untuk makan tengah hari dan hidangan makan malam merupakan sajian utama.
  • Hidangan untuk makan malam disediakan lebih teliti kerana semua anggota keluarga dapat berkumpul dan makan bersama-sama. 






                                            

No comments:

Post a Comment